KALLMANN AND MCKINNELL
Boston Five Cents Savings Bank, 1972

For the [Five Cent Savings] addition... structure is all, and the building becomes a startling exposition of the shape of the site translated into building parts. Beams and columns are visibly placed on upon the other in a pattern derived from the curving site. A five-story colonnade... stands six feet forward of an all-glass curtain wall that encloses the banking hall and offices above and makes the entire exposed structure evident from the street—the acts of building made manifest. Most remarkably, the beams fan out from the rear corner of the triangular site to this colonnade that forms a bent hypotenuse. As a consequence, wherever you face the building the profile of the structural system is seen from several different angles, making it seem at once uncommonly active and logically related to the site.

Donlyn Lyndon The City Observed: Boston, 1982

It is difficult to imagine the process: the beams were put in place first and the columns poured around them to avoid cracks. The ends of the beams were carried beyond the columns to simplify the detail as much as to express the fact that they were post-tensioned.... All of this vitality might well have produced the busy distraction found in a composition of many parts. Upon closer examination those parts so resolve themselves into one another through responsible detailing that the experience becomes one of a pleasant continuity from architectural idea to a reassuring sense of place.

The act of discovery here is two-fold; first, in the approach from any direction, the articulate elements of the façade are noted in sequence, each element referring in turn to the Bank’s older neighbors in what can only be described as a grande geste. The second, quieter discovery is the real secret of the architects’ solution: neither the building site nor the park were ever triangular; the entire area was seen as one site. The program asked the competitors to provide a "noble interior space." An ordinary wall around that banking room would not have been adequate. The solution was to dignify all of the space as well as the architecture which defines it.

Architecture New England, March 1975